--------------------------------------------------------

Wakker worden in Nederland

Artikel voor Vlaams filmtijdschrift ‘Film’

WAKKER WORDEN IN NEDERLAND

U klimt moeizaam over een van stroop doordrongen schemerwand van de droom en likt ondertussen de wonden van een melancholieke reis naar de wakkere wereld. Daar aangekomen is de teleurstelling in vol ornaat gearriveerd. Voor één keer heeft u gedroomd over uw allerdaagse biotoop en bleek het mistige verblijf in uw anarchistische onderbewustzijn te kunnen concurreren met een kurkdroge woestijn in de anus van de Sahara.

De bovenstaande pathetische bevlieging van uw correspondent is een spontane reactie op Dromen van Holland van regisseur Peter Delpeut. De productie is nog in de REM-fase, maar het belooft een film te worden over de gemeenplaats Nederland. Een carrousel aan clichébeelden over Holland, aan de hand van werk van buitenlandse schilders en fotografen uit de negentiende eeuw, zullen de camera passeren op hedendaagse polderbodem.

De film zal geproduceerd worden door Pieter van Huystee Film & TV producties. U kunt Dromen van Holland te zijner tijd aanschouwen bij de Humanistische Omroep. Uiteraard is het in dit geval ook niet onbelangrijk om de vette vingerafdrukken op de lens te identificeren… Het camerawerk komt voor rekening van Stef Tijdink.

GLOSSIE NIEUWS

Een prille bouwvakker die in zijn vakbiotoop bruuske dakbedekkers moet weerstaan, wordt al gelijk bij zijn eerste toenaderingspogingen tot een meisje op de dorpskermis een loer gedraaid door zijn collega’s. Edoch, zijn object van verlangen blijkt een nogal verknipt type te zijn. Het één leidt tot een gedrogeerde droom van morbide proporties. Dit is in het kort het verhaal achter Seventeen, een korte animatiefilm, die door Nederland wordt ingezonden voor de Oscar voor Best Short Animated Film.

De regisseur Hisko Hulsing was in 1999 al succesvol met Harry Rents A Room. Deze werd namelijk al uitgebracht in de Nederlandse bioscoop. Seventeen draaide inmiddels al als voorfilm van American Splendor en is geproduceerd door Ruud den Drijver voor Cineventura.

Op 25 januari 2005 worden de nominaties voor de Best Short Animated Film bekend gemaakt. Ach, zolang er maar een gezonde moraal in Seventeen rond zwemt, zullen er wel gevoelige plekjes geraakt worden bij het Oscarinstituut.

Om het kort te houden, is Schat de Nederlandse Oscar inzending voor de categorie Best Short Film Award. In de korte film draait het verhaal om Eva (Ariane Schluter, bekend van o.a. Rent-a-Friend, Kleine Teun en De Jurk) die voor haar 35ste verjaardag van haar vrienden een man cadeau krijgt. Maar wat moet ze ermee? Na een beknopte proeftijd besluit ze hem weg te sturen, maar daar krijgt ze spijt van. Afin, een echte Oscar, want de liefde is op celluloid altijd minder abstract dan in het echte leven. En de muze van realisme is voor onze filmbonzen uit Hollywood nog altijd een onwrikbare kauwgom.

Dennis van Tiel

--------------------------------------------------------
-------
Terug
-------